lördag 26 december 2009

Funderingar...?!?!

Hej alla härliga vänner!

Jag vill ju givetvis börja mitt inlägg med att önska er alla en god fortsättning på julen och hoppas ni alla har kunnat njuta i lugn och ro med all god mat och gott sällskap.
Tack för era underbara God Jul hälsningar jag fått och har jag nu missat någon utav er så skall ni veta att ni har funnits i mina tankar..:)

Nu till lite funderingar jag har....

Likt ängeln på bilden nedanför känner jag mig just nu, lugn, bekväm men ändå fundersam på det här med julen.
Jag tror ju inte det bara är jag som känner som jag gör men det talas aldrig högt om det.
Nu talar jag bara ifrån mitt eget hjärta så håll för öronen om du inte orkar lyssna..!
Detta året är det första på fyra år som jag skulle få uppleva en lugn och fridfull jul och jag såg verkligen fram emot det men det gnagde hela tiden i bakhuvudet..., hmm, kommer min önskan kunna slå igenom???

NEJ.., absolut nej och det kom verkligen inte som en överraskning utan det var ju väntat.
Veckorna före jul var fantastisk och jag hann att ta hand om mig själv, huset och min älskade familj.
Det närmade sig julafton med språng och jag kunde känna att jag sakta men säkert började bli påverkad av nedräkningarna som dom gol om i både radio och i teven varenda timme typ..!
Försökte dämpa min oro för att inte hamna i stressen med en egen övertalning om att JAG ÄR INTE STRESSAD..., JULEN ÄR SÅ HÄRLIG OCH SKÖN!!!

Det blev lillejulafton och jag blev överraskad av att jag faktiskt kunde sova till halv åtta och just när jag vaknade kände jag mig inte stressad.., inte ett dugg.
Tänkte att jag kunde låta Janne ligga och dra sig en stund till medan jag packade inför Skånetrippen, ja, jag hade bestämt mig för att vi inte skulle jäkta iväg utan vi åker när vi åker.

Bilresan neråt gick hyfsat, lite oro för halka men vi klarade oss ifrån det värsta.
Ja ja..., jag måste korta ner min lilla "berättelse" annars så får vi sitta här hela natten.

Det jag vill komma till är att julen är bannimej det underbaraste som vi kan fira tillsammans med våra nära och kära men fy för helsike vad den kan vara stressande.
Och även i år då jag hade bestämt mig för en fröjdefull och riktigt lugn jul så skenade det iväg ändå?!?!?
Missförstå mig nu inte.., jag älskar att få vara med min familj och fira jul och vi hade verkligen en mysig jul.
Men hur det än är så bidrar julafton med mycket tidspress och trötthet.
När firandet var över så satte sig jag och min systers man i soffan och vi sa samtidigt.., fasiken vad skönt, nu är det över!!!!!
Vad betyder det då.., hur många säger så egentligen och vi började diskutera om det verkligen bara var vi som kände som vi gjorde?
Jag tror inte det....

Nästa år så skall jag försöka införa en egen tradition på självaste julafton, inga tider att passa, minimaliskt med julklappar och skit samma om det ligger några dammråttor i hörnorna som vill vara med och fira.
En kravlös jul är mitt nästa mål, får se om jag lyckas med det!!!


Bytade ut kastanjerna till stenar i mitt gamla fat, fick mig en kort stund att längta till vackra stränder och ljummiga vindar....







Började denna lugna sköna dag med att fylla upp frysen igen med goá bullar och innan dom hamnade i tråkiga fryspåsar var jag ju tvungen och se om dom passade i min nya brödkorg från Stelton..., en överraskning ifrån min syster!!!!
Passade som handen i handsken.....

Och snö har vi fått, var så glad i morse när jag insåg att jag var HEMMA, tänk er att köra hem ifrån Skåne i det busväder som varit i natt och hela förmiddagen.
Det var jobbigt nog som det var igår när vi körde hem och jag tjatade nog hundratals gånger om var i hela fridens namn plogbilarna var? Jannes svar var att dom firar ju jul dom oxå Marianne!!!!!
Hmm..., tror ni jag köpte det svaret när jag satt och trampade sönder bilgolvet på passagerarsidan och samtidigt försökte lära Janne köra bil:):)
Ni förstår.., jag är livrädd för att sitta i en bil som rullar på snöiga vägar, då är det inte mycket med mig!


En kul förändring på vårt vackra fågelbord i zink.......

en halv meter snö som ger det ett helt annat uttryck och utseende!!!
Hoppas inte ni tycker att jag varit allt för gnällig så här dagarna efter julafton, man skall ju vara snäller då men det var bara skönt att få vädra lungorna lite!
Nu får ni ta väl hand om varandra i all snö som kommit, inte mula varandra eller kasta varandra i drivorna och så.., bara vara snälla mot varandra!
Kram kram kram
Marianne















16 kommentarer:

  1. Ohh ja, visst känner jag igen mig. Varenda gång, inte bara vid jul, när jag ska ner till min syster på västkusten är det samma sak. Stress, stress för att hinna förbi och träffa mamma, samma sak för att träffa pappa (har ingen vidare kontakt med någon av dem men ändå ska man plikttroget dit när man ändå är i krokarna). När man sen vill umgås med syster och hennes familj finns knappt någon tid kvar. Puh... blir trött bara jag tänker på det.

    I år firade vi jul med sambons släkt, alla på ett ställe på julafton och bara 15 minuters bilfärd hemifrån. Fler såna jular tack! :)

    Underbara vinterbilder, massor med snö har även vi. Tur är väl det så det är något som piggar upp. Skönt är det också nu när julen är över. Tror det är många fler som känner att lugnet infinner sig först efter jul...

    Kram Mia

    SvaraRadera
  2. Hej Marianne!
    Skönt att höra att ni är hemma i tryggt förvar igen!
    Hade jag vetat att ni var ute på vägarna i det vädret så hade jag gått och varit riktigt orolig!

    Tror det är många som känner som du gällande julen, men man vågar inte förändra för mycket då man är rädd för protester från olika håll.
    Själv är jag inte uppväxt med julfirande och har därför lättare att göra som jag vill, göra ett val inför varje jul, beroende av hur förutsättningarna är just då.
    Och vad många som säger till mig "Vad skönt" när de hör att jag inte firar.
    Många har önskningar på hur de skulle vilja ha det istället. Men ofta vågar man inte göra något åt det.
    Och ja, man anses ju som lite konstig som går sin egen väg och gör som man vill. Men det kan jag leva med!!

    I år var jag ute och åkte pulka med mina yngre bröder och mor. Åt middag och eftermiddagsfika hos dem oxå. Sen var jag ensam hemma och tog extra hand om mig själv under kvällen. Vilade.
    Tände en brasa, ljus och satte mig och stickade. *mys*
    Och inget "äntligen är det över" ...

    Ha det jättegott i snön!
    KRAM KRAM KRAM !!!

    SvaraRadera
  3. Hej vännen och vad mycket snö ni har!! Jag känner igen mig i det du skriver om julstressen! Jag vill också känna julfrid varenda sekund dagen före och på julafton, men ändå var jag på stan den 23:e fast jag i min juldröm hellre ville sitta i soffan, dricka glögg och lyssna på julmusik. Men vi får ha rimliga krav och försöka tänka till nästa år att julstressa mindre så blir det ju mindre och mindre för varje år! Må så gott! Stor kram från Maria

    SvaraRadera
  4. Vilka superfina foton du visar - så skarpa och ljusa!! Förärade tomten dig en ny kamera?? :O)

    SvaraRadera
  5. En stressfri jul tycker jag att jag har haft.. Visst lite tider att passa men ingen annan stress.. Såååå skönt..
    Du klarar det till nästa år ;-)

    Ha nu en bra natt och en härlig söndag..

    Kram
    Mia

    SvaraRadera
  6. Hejsan Marianne och tack för härligt inlägg. Här samsas vi med dammråttorna lite då & då, ingen som får spel för det...när jag tycker det blir för mycket gör jag ett ryck med dammsugaren. Jag försöker ha ett avslappnat förhållande till städning och andra måsten, visst det måste ske, men i lagom doser! :o)
    Håller med dig om bilkörning och snö, fy för! :o)
    Ha det nu så bra i mellandagarna,
    kram lydia

    SvaraRadera
  7. Hei,Marianne.Så fint at dere er trygt hjemme igjen.Denne julen har jeg ikke vært stresset i det hele tatt.Gjorde noen forberedelser hver dag og kom i mål.Ønsker deg en fortsatt fin jul.Her er det ferie til over nyttår.Klem

    SvaraRadera
  8. Hej vännen!
    Håller med dej. Gubben och jag hade fullt upp hela dagen innan jul men vi stressade inte för första gången på länge. Men innan var det mycket med jobb och renovering av hallen.
    Men när allt var över sa vi "äntligen" nu kan vi ta det lugnare och bara göra ingenting. Så mysigt med jul men stressigt för det mesta. Som tur var fick vi vara hos min syster i jul. Tar bara ca. 10 minuter dit.

    Hemskt att vara ute på vägen nu när det varit så mycket snö. Själv är jag livrädd att vara ute på vägarna och skulle nog varit ett nervvrak.

    Imorgon ska jag nog börja inventera men annars så är vi bara lediga. Skönt att ha sovmorgon och bara slappa. Vi myser och eldar i vår nya kamin.

    Jättefina vintriga bilder som du visar.
    Önskar dej en god fortsättning.

    Kram Åsa

    SvaraRadera
  9. Hej på Dig.
    Du har så rätt, så rätt.
    Jag tror alla stressar mer eller mindre. Jag hade lovat mig att INTE stressa....ändå känns det som jag inte riktigt minns julafton. Är man stressad då eller? Helt sinnessjukt!
    Tur att man har dessa dagarna efter med färdiglagad mat i kylen och bara kunna hämta kraft.
    Det är nog tyvärr så att ALLA har så fruktansvärt stora förväntningar på julen. Sen blir man liksom tom. Vad det den här dan man planerade inför i 1 1/2 månad innan. Poff så vart den borta! Nästa år skall vi inte stressa.......eller?
    Ha det Gott
    Kram
    Kicki

    SvaraRadera
  10. Hej!
    En fortsatt God Jul vill jag önska dig.
    Jag hade också bestämt mig för att i år skall jag inte stressa eller känna mig pressad över allt som skall fixas och vara på ett visst sätt.
    Jag tycker faktiskt att jag lyckats ganska bra, med att ta det som det är i år. Vid ett tillfälle kände jag mig stressad och det kanske är omöjligt att undvika, det var vid inhandlandet av den sista maten (sådant som inte går att köpa i förväg). Då var det mycket folk, annars har jag tagit det rätt lugnt. Vi har hunnit det vi har hunnit och julen kom till oss i alla fall. Även om jag andra år nog inte trodde att det skulle hända.
    Här hade vi snö på julafton, idag håller det sista på att regna bort.
    Kram'
    Hanna

    SvaraRadera
  11. Jag känner igen det där med och sitta bredvid i bilen, jag kör hellre själv. Då blir det inte hål i golvet och Flintabil! Men skönt att ni kom hem, för det har varit himla mycket snö. Och julstressen är hemsk, dagen före julafton tror jag jag hyperventilerade. Men på något vis så blir allt klart, och det som inte blev klart det fick vara. Det bästa är på kvällen när Kalle, mat och klappar är över. Då spelade vi Geni och Poker-Texas Holdém, jättekul.
    Ha det gott, snart är det nyår
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  12. Känner också igen mig i din beskrivning. Det är så lätt att dras med i karusellen. Dessutom vill vi ju leva upp till sinnebilden av den perfekta julen. Kanske viktigt att sätta rimliga förväntningar på juldagarna. Själv är jag dessutom alltid ute i sista minuten med allting. En obotlig tidsoptimist känns det som. Om jag hade planerat min tid bättre så hade det förmodligen varit betydligt mindre stress överhuvudtaget. Vi får väl se om vi lyckas med den kravlösa och stressfria julen nästa år *ler*! Kram Anna

    SvaraRadera
  13. Hej!!
    Jag tror att det är många som känner så...
    Själv tycker jag att det är mysigast innan jul. När man kan gå och pyssla och plocka lite i godan ro! Det är så mycket som bara ska vara...Men jag älskar verkligen julen och allt som tillhör!!
    Så många fina bilder du visar!!
    Kram Kram Malin

    SvaraRadera
  14. Hej Min Goa bloggvän! Alltid lika trevligt när du lämnat spår efter dig inne hos mig. Visst är det skönt när julen är över...Håller med dig fullständigt! Fast vi har en ganska kravlös jul här hemma!Vilka fina o stämningsfulla bilder du bjuder på....Önskar dig också en riktigt God Fortsättning! Många Vinterkramar till dig från mig./ Therese

    SvaraRadera
  15. Det är ok med lite gnäll! Jag känner också så, julefriden kommer dagen efter julafton!!!
    Ändå har jag klarat mej undna minsta lilla stresskänsla i år men jag märker mest på barnen att dom slappnar av först på juldagen.
    Mycket snö hos er också ser jag. Här är det närmast kaos.
    Vackra bilder. Ett så vackert fågelbord!!!
    Ha det gott!
    Kram Cilla

    SvaraRadera
  16. Skulle gärna kasta nån i snödrivor, men de töade bort. Nu är här barmark i Halmstad.

    Usch, ja, alla dessa julkrav. Tydligen funkar det inte för oss nutidsmänniskor med gamla krav om att baka o feja, stoppa korv och allt, hihi.Vi får vara lyckliga ändå, och TA DET LUGNT!!! Kramar från Camilla

    SvaraRadera