måndag 16 november 2009

Usch.., känner mig som en tjuv....

Vem har jag då varit så jäklig och "rånat"...?

Jo.., MIG SJÄLV!!!!!
Hur fasiken är nu detta möjligt, kan man verkligen "råna" sig själv?!?!

Jo då, jag är ett levande bevis på detta.

Jag har gått och blivit lite smått fanatisk på det här men E nummer i mat.., TV-programmet Matakuten har jag att "tacka" för dagens bravader!
Där påpekades det ofta om hur många olika E nummer vi får i oss dagligen i matintaget och framför allt så är det skolorna som står för 80 % av alla gifter ungarna får i sig.
Skam, ve och fasa för det och då gick jag igår kväll och granska mer eller mindre alla varorna vi hade hemma och upptäckte att där var E nummer (förklaring på E nummer=olika färgämne, smakämne, konserveringsämne och bla bla bla.., gifter med ett kortare ord) i så gott som ALLA produkter.., HEMSKT och det nästan vände sig i magen på mig.

Tog mig i kragen och planerade in ett besök till "storstaden" Uddevalla.., NU SKALL DET HANDLAS HEM NYTTIG OCH HÄLSOSAM MAT!!!
Får ju vara rädda om våra små liv, dom skall ju orka leva många, många år till och får dom oskyldiga offren äta en massa skitmat varje dag i skolan så kan vi väl åtminstone se till att ge dom bra mat hemma...!!

Ja ja..., glá i hågen, vädret kanon och det bar iväg till Torp Köpcentra idag för storshopping.
Jag gick på det ekologiska omedelbart, kollade E nummer som en galning på allt och hade bestämt mig för att satsa..., fullt ut!!
Tyvärr finns det produkter där du INTE kan komma ifrån lite ohälsosamt, E numren förföljer en hur ogärna man än vill men jag lyckades nog att skrapa ihopa 40-50 % av hela mitt inköp som känns bra och mer riktigt!

Tar mig nätt och jämt fram till kassan med min toppade kundvagn, känner mig nöjd och tycker jag varit sååå duktig.
Stackars kassabiträdet, hon fick springa upp och ner, fram och tillbaks för mina varor räckte inte till på ett band utan hon fick använda båda.., det gjorde mig ju lite nervös förståss men jag tänkte hela tiden...., lugn, lugn, du får gó mat me di him!!!!

Japp.., då var allt klart och biträdet log väldigt mycket och brett och såg på något sätt skyldig ut, DET gjorde mig ännu mer nervös och jag var beredd på och höra slutsumman.

Håll i hatten nu mina vänner..., 3700 kronor drygt slutade kalaset på..., inte illa!!!!
När jag fått reda på summan så fick jag andningsuppehåll och plötsliga ryckningar i mitt vänstra öga, tankarna for igenom mitt huvud.., hur i helskotta lyckades jag med detta?!?!?
Tyckte jag var duktig ju..., åkte till ett större varuhus i tron om att det skulle bli billigare än att småshoppa här hemma i lilla byn men jag hade så fel så fel.

Nu visste jag ju att ekologiskt är dyrare men inte så pass.
Kändes som jag lurat mig själv, först så glad och nöjd för att sedan lämna varuhuset, trött och chockad, ingen bra känsla alls.
Nu har vi mat för cirka tre veckor framåt och jag skall bannimej njuta till fullo för varenda tugga..., smakar det så kostar det!!!!
Det stämde iallafall denna gången!

Ekologiskt är gott och bra för vår hälsa men kostar skjortan..., synd.
Fler hade ju givetvis gett sig på att ladda kyl och skafferi med mer Eco varor om priset hade varit mer överkomligt.
Bannimej värt att spara detta kvitto, rama in och varje gång jag tittar på det känna att jag gjorde världens insats.., iallafall plånboken gjorde det!!!!
Nu kommer jag att kasta mig i säng och titta på Tina Cookalong..., när vi ändå pratar om mat...
Kram till er alla

11 kommentarer:

 1. OJ! Det var väldans. Jodå, visst visste jag att det är dyrare med ekologisk mat men herregud... man blir ju ruinerad om man bara ska köpa den, tyvärr. Hoppas verkligen det blir ändring på det i framtiden. Nu kan du i alla fall äta med gott samvete. :)

  Kram Mia

  SvaraRadera
 2. Kors! Inte lätt ...och inte billigt... att vara "rätt-tänkande" alltså!;-)

  SvaraRadera
 3. Det gäller att tänka stort om man skall våga ta steget;) Jag tycker du är modig som vågar att börja titta på maten. Det kan jag villigt erkänna att den biten känns tung att ta tag i. Man blir lite fundersam på vad samhället vill göra med oss egentligen?? Njut av din goa mat men ha framförallt inte dåligt samvete när det inte finns möjlighet att hitta andra produkter, bara tanken med det du gör suddar ut många E-nummer. Som sagt du är bäst...
  Kram Inga

  SvaraRadera
 4. Hur många gånger har man inte råkat ut för samma situation men dock ej samma summa eftersom jag är ensam, men ack,ack. Precis som du säger. Skit kul innan och man är jätte inspirerad. Efter har man dåligt samvete ang pengarna.
  Ha det gott tösen min.
  Mor

  SvaraRadera
 5. Ooops, det kan man kalla hög matbudget.
  Visst är det trist att det ska vara så mycket dyrare! Man undrar ju vad man stoppar i sej egentligen med alla kryptiska siffror o annat så din tanke är ju hur god som helst.
  Kanske man kan gå halva vägen så man inte blir helt ruinerad på kuppen.
  Ha en skön vecka du också!
  Kram Cilla

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig sida. Blev glad mitt i höst deppen. TACK!

  SvaraRadera
 7. Oi,oi dette ble kostbart og sannsynligvis ville det bli enda dyrere i Norge.Her får ikke barna mat på skolen,matpakke fra de begynner til de slutter.

  SvaraRadera
 8. Jösses vad du har handlat. Nu blir jag tvungen att gå över all mat här ochså:)

  När det gäller fika så passar det mig bäst på torsdagen. Fredag går flyttlasset så då blir det fullt ös hela dagen. Det finns säkerligen massor att ta tag i på torsdag med, men en liten paus behöver man. En vägbeskrivning blir bra, annars körer jag nog vilse ute på "landet":D Jätteglad är jag för din inbjudan!
  Kram Hilde

  SvaraRadera
 9. Usch då, jag hade fått dåndimpen! Men visst är det lite skrämmande med alla E det finns i all mat...fast några är helt ofarliga, t ex E 260 är ättika...det ska man ju inte pimpla i sig för mycket av förstås! ;o)
  Styla på en loppis, låter helt ljuvligt i mina öron...kan föreställa mig hur fint du fixar till det!
  Ha en ljuvlig vecka,
  Lydia

  SvaraRadera
 10. Hej på Dig.
  Tack för receptet. Det skall jag prova.
  Vad duktig Du varit med maten.
  Jag får också ibland ett ryck o kollar ingredienserna. Däremellan blir det som vanligt igen, men det är ju ändå viktigt att få lite koll på vad man sätter i sig. Den gyllene medelvägen får nog bli min melodi.
  Jag handlar i alla fall en hel del ekologiskt....när jag känner att jag har råd med det.
  Kram
  Kicki

  SvaraRadera
 11. Åh herrejösses så dyrt, men hälsosamt och bra för naturen o alla söta djur ju:). Visst e det kul å storhandla å fylla på alla skåp, då känner man sig duktig och nöjd.

  Kramar

  SvaraRadera